24 september 2022

Zaterdag 15 oktober vindt de jaarlijkse familie- en naastendag plaats in Amersfoort georganiseerd door Mind. Ben jij familie of naaste van iemand met een psychische aandoening? Kom langs en doe mee aan mijn schrijfworkshop Kom op verhaal. Door middel van kleine schrijfopdrachten gaan we bezig met het thema van deze dag: Grenzen stellen. Je hebt geen schrijfervaring nodig alleen een pen en papier. Je kan je opgeven via Mind

Tot schrijfs, Monique Engelbertink, autobiografisch schrijfdocent

11 april 2021

Beste website bezoeker, ik heb de snoeischaar in mijn site gezet. 

Mijn site gaat zich voortaan meer richten op de thema's die dicht bij mijn werkzaamheden liggen: als schrijfdocent voor naasten richt ik me op het herstelproces van naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid (o.a. voor Naasten in Kracht); als docent social work heb ik tijdens mijn promotie onderzoek een methode ontwikkeld voor autobiografische reflexiviteit voor studenten social work (auteurs: Engelbertink, Wijering, Bohlmeijer en Westerhof, 2019); als docent geef ik les aan de leergang Familie ervaringsdeskundigheid van Saxion. 

De vele thema's zijn daarom terug gebracht naar enkele thema's: narratief werken (hoe kan je als professional/docent werken met het verhaal van je client/ student?); autobiografisch schrijven (welke boeken kunnen jou helpen om je verhaal op papier te zetten?); professionals (ervaringsverhalen van professionals); professionele zelfonthulling (hoe kan je als professional werken met jouw (familie) ervaringen / ervaringskennis). 

De tips voor volwassenen om je eigen verhaal te schrijven zijn behouden. Ook de tips voor jongeren om je eigen verhaal te schrijven staan er nog op. Ons (Rianca, Irene, Monique) eigen boek 'Het blijven toch je ouders: tien jaar later: vervolgboek over jongeren van verslaafde ouders' is ook nog gratis te lezen op deze site. 

De komende maanden heb ik weer meer tijd om de site bij te werken. Ik wens je veel lees- en schrijfplezier! Groeten Monique (@boekenwebsite)

28 maart 2020

Dat schrijven veel kan brengen is je vast wel bekend. Uiteraard doet het iets met je als je stil staat bij wat je hebt meegemaakt, je emoties en de pijn die dat soms met zich mee brengt. Maar het kan inzicht bieden, ordening, rust en het kan je opluchten. Je verleden kan je mogelijk niet veranderen maar wel hoe je er naar kijkt of hoe je je hierbij voelt. Hieronder is de meerwaarde prachtig verwoord door een van de deelneemsters van de online schrijf hulp (bedoeld voor naasten van mensen met psychische problematiek).

Een opdracht die ik kreeg was "een brief aan mijn jongere zelf". Ik beantwoordde de vragen van de opdracht. Daarna zette ik de tekst om in een briefvorm aan mezelf. Wat er toen gebeurde was heel bijzonder, ik nam afstand van de pijnlijke herinneringen door er met compassie naar te kijken, ik voelde echt iets veranderen in mezelf.

Er zijn nog 4 plaatsen vrij via de organisatie Naasten in Kracht (NIK). Help anderen met jouw verhaal. Schrijf over je ervaringen en de invloed die de psychische kwetsbaarheid van je naaste op jou heeft (gehad). De online schrijfhulp bestaat uit drie schrijfopdrachten die je per mail krijgt toegestuurd. Je krijgt twee keer reactie/ ondersteuning op je verhaal. De kosten zijn 25 euro. Indien je je verhaal deelt voor op de website van naasten in kracht zijn de kosten 12,50 euro. 

De ondersteuning wordt geboden door Sandra Frolich of mij (Monique Engelbertink). Klik hier voor meer informatie over de online schrijfhulp. Tot schrijfs!

18 januari 2020

Wil je uitblazen, je verloren krachten hervinden als naaste van een familielid met psychische problematiek? Dan is onze schrijfcursus mogelijk interessant voor jou. Stap voor stap schrijf je je eigen herstelverhaal: een blijvende bron van kracht en inspiratie. Samen met Sandra Frolich bied ik (Monique Engelbertink) workshops aan van een of meerdere dagdelen op locaties door het hele land. Ook bieden we online ondersteuning bij je schrijfproces. Ons aanbod is maatwerk! 

 Maak je deel uit van een familievereniging, mantelzorgvereniging of heb je een vriendinnenclub van mantelzorgers? Ga samen schrijven. Schrijven geeft een andere dimensie dan praten.  

 Schrijfervaring is niet nodig. Wij geven gerichte korte schrijfoefeningen waarbij je veerkracht achter moeilijke gebeurtenissen naar voren komt. Mail ons voor meer informatie: monique@ervaringsverhalen.nl 

21 augustus 2019

Op zaterdag 9 en 30 november geef ik de schrijfworkshop Kom op verhaal. De workshop gaat uit van Ypsilon Groningen en Vereniging Plusminus. De workshop is bedoeld voor familieleden/ naasten van mensen met psychosegevoeligheid of een bipolaire stoornis. Er is geen schrijfervaring nodig voor deze workshop. Middels korte schrijfopdrachten schrijft u over uw eigen betekenisvolle ervaringen en keerpunten in uw leven. Plezier in schrijven en het bekijken van verleden, heden en toekomst vanuit een nieuw perspectief staan centraal. Voor meer informatie en aanmelding zie de website van Ypsilon Groningen. Kosten 50 euro p.p. er zijn nog plekken vrij.

 Tot schrijfs, Monique

17 april 2019

In februari hebben Sandra Frolich en ik (Monique Engelbertink) een schrijfworkshop aangeboden voor naasten. Er waren vaders/moeders/echtparen van kinderen met psychische problematiek, zussen/ broers van mensen met psychische problematiek, en tenslotte kinderen van ouders met psychische problematiek. Op zaterdagmiddag 22 april in Utrecht herhalen we deze workshop (13.00 - 16.00 uur). De workshop gaat definitief door. Er zijn nog plaatsen vrij. 

Schuif aan aan onze schrijftafel en zet middels drie korte schrijfopdrachten jouw verhaal op papier. Dit verhaal (over jouw rol als naaste van iemand met psychische problematiek) kan gepubliceerd worden op de website naasteninkracht (dit beslis je zelf). Op die manier geef je ruimte voor je eigen verhaal en ondersteun je een andere naaste die mogelijk veel herkenning, steun en begrip ondervindt uit jouw verhaal. De 13 deelnemers uit februari beoordeelden onze workshop gemiddeld met een 9. Er is ruimte voor elkaars verhaal maar het doel is het schrijven van je verhaal. Probeer het uit en geef je op via Naasten in kracht: m.martens@rescon.nl (Marloes). 

Graag tot ziens, Sandra en Monique

22 augustus 2018

De nieuwe organisatie MIND is een samenwerking tussen verschillende familie en clientenorganisaties, familie en clientenraden en diverse partners. Denk aan Ypsilon, Labyrint- In Perspectief, Nationaal Fonds Psychische Gezonheid, Landelijke Vereniging voor Autisme, Stichting Korrelatie enz. 

MIND is voor hun website op zoek naar ervaringsverhalen. Heb je zelf te maken met een psychische aandoening (zoals depressie, bipolaire aandoening, psychotische kwetsbaarheid enz.) doneer dan (anoniem) je verhaal. Of ben jij ouder van...., kind van...., partner van...., broer/zus van.... en wil jij (anoniem) je ervaringsverhaal delen? Kijk op de website van wijzijnmind en doneer je verhaal. In 2018 zal op de MIND website ook een chatfunctie komen om elkaar online te ontmoeten en te ondersteunen. 

Je bent niet de enige en je kan steun ondervinden van elkaars verhaal. Er staan hier al enkele ervaringsverhalen online.

Op mijn eigen site kan je onder bijna elk thema boeken vanuit het perspectief van clienten en/of naasten terug vinden. Kijk bijvoorbeeld onder het thema gezin of onder het thema psychische aandoeningen allerlei. 

3 februari 2018

Vrijdag 2 februari heb ik een inspirerende lezing bijgewoond van Mirjam Spitholt (docent gelukskunde, Saxion) en Joseph Oubelkas (auteur) over succes en vrijheid en de keuze die je zelf hebt om een houding aan te nemen die vrijheid in je leven toelaat. Joseph Oubelkas heeft het boek 400 brieven van mijn moeder (thema detentie) geschreven over de tijd dat hij als (onschuldige!) 24 jarige een aantal jaar in de gevangenis heeft gezeten in Marokko. Leven in een nachtmerrie en mede dankzij de brieven van zijn moeder komt hij tot de beslissing: ze kunnen mijn lichaam opsluiten, maar mijn geest zal zo vrij zijn als een vogel. Een zoektocht naar verbinding, vrijheid, rituelen en rouwverwerking van de argeloosheid die hij in een klap is verloren.

 Diep respect voor het verhaal van Joseph Oubelkas. Mirjam Spitholt heeft zeer kundig de lessen van gelukskunde vervlecht met het verhaal van Joseph Oubelkas. Het vervolgboek van Joseph Oubelkas heet Gezondheid, liefde en vrijheid (thema levensfasen). 

21 december 2017

Life in one question 

Stel er is een hiernamaals. Daar worden al je herinneringen uit het leven gewist, op 1 na. Welke herinnering neem jij mee?  Jacky van de Goor verzamelt deze herinneringen en doet onderzoek naar deze herinneringen. Op haar website lees je meer over haar werk en lees je de herinneringen die anderen mee willen nemen. Belangrijk is om intuïtief te kiezen. Waarschijnlijk komt je herinnering binnen nu en 5 minuten naar boven. Koester hem en deel hem! 

Doneer jouw herinnering op de website van Jacky van de Goor

29 november 2017

De beroemde psychiater Irvin D. Yalom kijkt met het boek 'Dicht bij het einde, terug naar het begin' terug op zijn (professionele) leven. Een interessant boek, zeker voor professionals. Hij houdt een pleidooi voor het kennen van jezelf: 'Je eigen "zelf" is je belangrijkste instrument. Leer er zoveel over als je kunt. Laat je begrip en je empathie voor je patiënten niet verstoren door je eigen blinde vlekken' (p. 67). Ook gaat hij in op het verschil dat er kan zijn tussen je identiteit en je professionele identiteit. Hier schrijft hij over zijn zelfvertrouwen dat hoorde bij zijn professionele identiteit maar niet bij zijn identiteit: 'Dat zelfvertrouwen past niet echt bij mijn innerljke zelfbeeld, dat sterk samenhangt met de zorgelijke, zenuwachtige, twijfelende tiener en twintiger die ik vroeger was, maar als het om psychotherapie ging, en dan met name groepstherapie, vond ik het helemaal niet griezelig meer om risico's te nemen en fouten toe te geven.' (p. 142). 

 Leesvoer dus voor social workers, psychologen en psychiaters (in opleiding). 

13 september 2017

Op zaterdag 30 september verzorgt Sandra Frolich samen met mij (Monique Engelbertink) de workshop 'Kom op verhaal'. Tijdens deze workshop zullen we enkele schrijfoefeningen doen. Deze schrijfoefeningen zijn een onderdeel van de schrijf- en herstelcursus die wij hebben ontwikkeld voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. In deze cursus schrijven familieleden (delen van) hun levensverhaal uit. Ze brengen sleutelervaringen en keerpunten in kaart, die ze onder begeleiding uitwerken. Zoals deelneemster Tineke van Pagée het in Ypsilon Nieuws 4/2013 verwoordde: 'Als je het mij vraagt is deze cursus een verademing voor iedereen die even wil uitblazen en zijn kracht wil hervinden. Kortom, voor iedereen die ‘op verhaal wil komen.’

De workshop vindt plaats in de workshopronde van de familiedag MIND, de beweging voor en door mensen met een psychische kwetsbaarheid. Lees meer en/of geef u op via de site van Ypsilon. Kosten zijn 30 euro p.p. en het vindt plaats in Amersfoort. 

Graag tot 30 september!

12 september 2017

Martin Los is vader en priester. In een interview in Trouw (13 september 2017) vertelt hij over het schrijven van zijn boek 'Rouw op je dak'. Hij vindt 'dat de omgang met gestorvenen een nieuwe cultuur zou moeten worden. Die cultuur hebben we in de katholieke kerk ooit gehad maar is getheologiseerd. Ik denk dat er nog veel te ontdekken valt. Rouwen is je verzoenen met het onverzoenlijke. Dat probeer ik met vallen en opstaan'. De interviewer noemt het een ontroerend boek over een dochter met pit en een vader die rouwt. 

20 april 2017

Doe ik er nog wel toe? Heb ik wel goed geleefd? Hoe kom ik de dagen door, nu mijn toekomst in het verleden ligt? Veel ouderen kampen met (levens)vragen: vragen zonder ‘echte’ antwoorden. Het lectoraat Zorg en Zingeving van Hogeschool Viaa ontwikkelde daarom een webapp die dient als aangever voor gesprekken over levensvragen bij ouderen. De app maakt zorgmedewerkers bewust van levensvragen en helpt hen hiermee om te gaan.

Veel ouderen worstelen met vragen, maar lang niet alle ouderen durven ze uit te spreken. Verpleegkundigen signaleren wel dat er behoefte is aan een gesprek, maar hebben vaak het gevoel dat hier onvoldoende tijd voor is. De webapp biedt praktische tools om tóch het gesprek aan te gaan. Meer informatie over deze app via de hogeschool Viaa.

18 april 2017

Om meer te weten te komen over wat vluchtelingen meemaken heeft Vluchtelingenwerk Nederland diverse ervaringsverhalen op hun site geplaatst. De verhalen zijn opgeschreven door vluchtelingen, vrijwilligers en sympathisanten. Zie hun site. Indien je zelf een interessant verhaal hebt over jezelf als vluchteling of over je ervaringen met vluchtelingen dan kan je je verhaal naar hen opsturen. 

17 november 2016

Jessica Broekhuis (bekend van Avro en Schooltv) werkt tegenwoordig als ervaringsdeskundige binnen de verslavingszorg. Over haar herstel van verslaving aan alcohol, coke en gokken schreef ze het boek Stop. In haar voorwoord doet ze de volgende oproep: 'Ben je verslaafd? Dan is de kans klein dat je dit boek leest, want daar heb je dan geen zin in. Daarom: vrienden, familieleden of partners van een verslaafde, aarzel niet en vraag om hulp (...) Je hebt niets meer te verliezen, doe het, voor jezelf en voor de verslaafde van wie je houdt'. 

Meer informatie over het boek onder thema verslaving. Het boek heeft een nabeschouwing van Hans Pijp, psychiater voor dak- en thuislozen op Schiphol (ism Leger des Heils). 

12 oktober 2016

Stagiaires zijn van onschatbare waarde voor hulpverleners in de zorg. Ze kunnen hen ondersteunen met de zorg aan clienten en hun naasten. De stagiaire leert op zijn opleiding van alles over het vak van hulpverlener en hoe hij de client en zijn naaste kan begeleiden. Maar wat weet de stagiaire over de ervaringen van de client en zijn naasten met de zorg? De gevoelens van de client en zijn naasten? De belevingswereld van de client en zijn naasten? 

 Het kan leerzaam zijn voor de stagiaire om wat ervaringsverhalen te lezen van de clienten en de naasten zodat hij mogelijk nog beter voorbereid zelf het gesprek kan aangaan met de client en zijn naasten. Op deze site zijn diverse boeken te vinden gerubriceerd volgens de aandoeningen omschreven door de clienten en zijn naasten zelf. Veel leer en leesplezier!

18 mei 2016

Middels het project Het verhalenhuis zetten ouderen zelf hun herinneringen op papier eventueel ondersteund door hun partner. Uit een onderzoek naar het project blijkt dat het opschrijven en (vervolgens) delen van herinneringen een afname geeft van depressieve klachten en zorgt voor verbinding met anderen. De ouderen hebben het gevoel weer mee te doen. In een reportage van 6 minuten laat Een vandaag zien wat de invloed is van het opschrijven van levensverhalen door de ogen van de projectleider (Noortje Kessels), een oudere, de partner en de onderzoeker (Storylab, Gerben Westerhof, Universiteit Twente). Klik hier voor de reportage 'Proza in plaats van prozac'

17 mei 2016

Kinderloos door het leven gaan geeft veel verdriet en ongemakkelijke gesprekken weer geeft actrice Halina Reijn weer in haar boek Loos. Vrouwen die kinderloos blijven hebben een luisterend oor en meer begrip nodig van hun omgeving. Onder het thema ongewild kinderloos op deze site vind je vier boeken die over het thema geschreven zijn. 

3 april 2016

Jose Fransen (een zeer ervaren schrijfdocent en werker met levensverhalen) heeft een boek geschreven over de twaalf jaar die zij zorgt voor haar moeder met de ziekte van Alzheimer. Over steeds weer iets verliezen en verder gaan met wat overblijft. Over verdriet, onmacht, boosheid, familievergaderingen, verhuizingen naar een verpleegafdeling en de aftakeling. Maar ook over de winst van het zorgen, over kinderen en verzorgenden die doen wat ze kunnen. Ik heb het boek zelf nog niet gelezen maar wel al wat voorwerk. Jose Fransen schrijft poëtisch, treffend en met groot gevoel voor taal en inhoud. Een absolute aanrader dit boek voor kinderen, partners, familie en kennissen van mensen met dementie en natuurlijk ook voor studenten, stagiaires, professionals die werken in de zorg. Laat me weten wat je van het boek vindt.

22 maart 2016

In deze roerige tijden waarin men mogelijk nadenkt over zijn identiteit en de plek die onze omgeving inneemt bij de constructie van onze identiteit is het goed om te lezen over verhalen van anderen. Hoe vormt de ander zijn identiteit? Hoe gaat hij of zij om met de loyaliteit die hij heeft naar zichzelf en omgeving waarin hij leeft? Welke overeenkomsten heb ik met de ander? Zijn er verschillen met de ander? Hoe zou ik me staande houden in een ander land waar ik de taal niet spreek? Hoe ontwikkel ik mezelf zonder de loyaliteit te verliezen ten opzichte van de dingen waarmee ik ben opgegroeid? Kan ik mezelf identificeren met de ander en op die manier mij verder ontwikkelen?

Ik wil in deze blog stil staan bij een boek en een project waarin levensverhalen centraal staan. Het boek Licht en schaduw bevat 15 levensverhalen van Nederlandse vrouwen waarvan het merendeel van elders komt: Irak, Suriname, Turkije, Marokko, Iran. Het boek (Ghorashi & Brinkgreve, 2013) is te vinden onder het thema levensfasen op deze site. 

Het project Ongekend Bijzonder is een project waarbij 248 levensverhalen van voormalige vluchtelingen centraal staan. Vanaf april tot en met juni staan de verhalen centraal in 30 artistieke producties en worden getoond in de vier grote steden tijdens het Ongeken Bijzonder Festival. Lees er meer over op hun site en er is ook een compilatie te zien van diverse interviews met enkele vluchtelingen. Er komen nog meer interviewfragmenten in het voorjaar van dit jaar. 

 Twitter eventueel je ervaringen over het boek of over het project en gebruik daarbij @boekenwebsite. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

7 maart 2016

Op zaterdagochtend 19 maart is er in Enschede een schrijf- en doeworkshop 'Sprekende beelden' te volgen geinspireerd op de beeldhouwster Barbara Hepworth. Schrijfervaring of kennis over kunst is niet nodig. Zin om je te laten inspireren is wel noodzakelijk. Dezelfde workshop wordt ook gehouden op vrijdagochtend 8 april. De workshops worden gegeven door de zeer ervaren schrijfdocente Sandra Frolich. Sandra geeft de komende maanden ook vader- en moederdag schrijfworkshops. Meer informatie op haar website schrijfkompas

1 maart 2016

Hierbij wil ik graag de aandacht vestigen op het boek dat ik samen met Rianca den Ouden en Irene Engelbertink heb geschreven in 2004: Het blijven toch je ouders, ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders. Het boek gaat na 12 jaar uitgeven per 1 juli 2016 uit de handel en we zijn erg trots dat het zoveel lezers heeft weten te bereiken. We hebben vele fijne reacties gekregen van elke doelgroep waar het boek voor bedoeld was: jongeren, vrienden van jongeren, ouders, hulpverleners, onderwijzers en niet te vergeten volwassenen die verslaafde ouders hebben/hadden. Na het uitvoeren van doe- en praatgroepen voor kinderen van verslaafde ouders bij een verslavingszorginstelling hebben we de ervaringen van deze jongeren gebundeld zodat we een veel groter bereik kregen voor deze vaak vergeten doelgroep. 

Hierbij geef ik een recensie weer die een lezer op bol.com heeft gezet afgelopen januari 2016 (bedankt lezer!): Als je een verslaafde ouder in je omgeving hebt, maak je vanzelfsprekend zorgen om het lot van zijn/haar kinderen. Maar hoe kun je daadwerkelijk steun bieden? Dit boek geeft niet de oplossing voor het probleem verslaving, maar wel beter inzicht in de gevoelens die er bij kinderen leven. Het geeft je daarmee handvatten/ openingen om op begrip- en liefdevolle wijze het gesprek met hen aan te gaan. En voor de kinderen zelf een boel herkenbare verhalen en nuttige informatie. Ik vind het een aanrader, met name vanwege de invalshoek. 

Het boek is tot 1 juli 2016 voor 7,50 euro te bestellen bij bol.com, klik hier voor de link naar bol.com. 

29 februari 2016

In het boek 'Het heeft invloed op alles' vertellen zeven jongeren hun verhaal waarbij hun jeugd in het teken stond van kindermishandeling en huiselijk geweld. Ze ondervinden daar nog steeds de gevolgen van. Burgemeesters, wethouders en professionals reageren op hun verhalen en geven eigen inzichten en tips mee. Je ziet niet vaak dat er vanuit meerdere perspectieven een ervaringsverhaal geschetst wordt en daarom is deze invalshoek een sterk punt van dit boek. Deze interactie lijkt me interessant in dit boek. Ze geven de lezer meteen iets mee: zou je een jongere anders benaderen als je wist van de kindermishandeling? Klik hier om naar het thema kindermishandeling te gaan op deze site. 

11 oktober 2015

Het boek Ik zet mijn masker af omvat 20 ervaringsverhalen van jongeren (14- 25 jaar) die een dierbare hebben verloren. Het boek geeft lotgenoten herkenning en steun en geeft de omgeving inzicht in hoe jongeren rouwen. Het boek is vermeld onder het thema rouwverwerking. Er is ook een gelijknamige website waarin de jongeren zich presenteren. Ze vormen een netwerk om met lotgenoten en hun omgeving te praten en om jongeren te stimuleren hun masker af te zetten. Ze zijn altijd op zoek naar jongeren die zich willen aansluiten! Meer informatie om te lezen en filmpjes om te kijken op hun website mijnmaskeraf

10 september 2015

Op de website psychosenet staan diverse filmpjes en ervaringsverhalen van mensen die een psychotische kwetsbaarheid hebben. Naast psychoses gaat de website ook in op manie en depressie. De website geeft verder veel informatie over behandeling en is er een tabblad voor naasten. Er wordt uitgegaan van de principes van herstelondersteunende zorg. Centraal staan vier vragen: wat is er met je gebeurd, wat is je kwetsbaarheid en wat is je weerbaarheid, waar wil je naar toe en als laatste wat heb je nodig. 

Erg laagdrempelig is het email spreekuur waar je je vraag kan stellen aan (familie) ervaringsdeskundigen, psychiater, herstelcoach. De gestelde vragen die eerder zijn beantwoord staan er ook vermeld. 

9 september 2015

Een praktijkgericht symposium 'Wat wel werkt! Positief en vakkundig hulpverlenen na seksueel misbruik' vindt op 7 november 2015 plaats op locatie Domstad te Utrecht. 

  • Hoe ga je om met traumatische herinneringen en herbelevingen?
  • Wat doe je als je klant moeite heeft met vertrouwen?
  • Hoe maakt de klant contact met zijn/haar eigen kracht?
  • Hoe werk je met het innerlijke kind?

Voor professionals die seksueel misbruik in hun praktijk tegenkomen en willen weten wat ze kunnen inzetten. Het symposium geeft je handvatten die je de volgende dag al in de praktijk kunt gebruiken. Meer informatie over de vele sprekers en workshops via de site hulpverlening na seksueel misbruik.

1 mei 2015

De boeken 'effe zonder ouders' en 'het water tot aan de lippen' bevatten ervaringsverhalen van respectievelijk kinderen en ouders. De kinderen zijn opgenomen in een klinische setting voor kinderen met psychische kwetsbaarheden. De verhalen bieden inzicht, steun en herkenning aan kinderen en hun ouders die in dezelfde situatie verkeren. Deze boeken zijn ook een aanrader voor stagiaires die in deze hulpverlening stage gaan lopen. Bij het handelen in de praktijk is het goed om inzicht te krijgen in het perspectief van kinderen en hun ouders. De boeken zijn opgenomen op deze site onder het thema psychische aandoeningen allerlei

13 april 2015

Op 30 mei a.s. wordt er in Utrecht een symposium georganiseerd door de auteur Ivonne Meeuwsen over het thema 'wat helpt kinderen seksueel misbruik verwerken?'. De dag is bedoeld voor onder andere kindercoaches, kindertherapeuten, leerkrachten, ouders van kinderen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, orthopedagogen etc. Ivonne Meeuwsen schreef eerder de boeken 'helen van seksueel misbruik' en 'hulpverlening na seksueel misbruik' beiden te vinden op deze site. Zie voor meer informatie over het symposium haar site hulpverlening na seksueel misbruik (een site voor professionals). Daarnaast heeft ze nog een site voor lotgenoten helen van seksueel misbruik.

25 maart 2015

Blijven ademhalen is het eerste boek van Hedi de Vree (1976) en gaat onder andere over wat yoga haar heeft geleerd over liefde en verdriet. Een mens heeft het nodig om de vier basisemoties te voelen (bang, boos, bedroefd en blij). Maar Hedi voelde op een gegeven moment alleen maar angst. Haar verdriet gaf ze geen plek en de angst overheerste. Hedi beschrijft wat ze van yoga heeft geleerd op een manier die mensen die niks met yoga hebben zal aanspreken. Het boek is een aanrader en is op deze site te vinden onder het thema levensfasen

11 februari 2015

Of u jong of oud bent: het vastleggen van uw levensverhaal kan rust, inzicht, kracht en mogelijkheden geven om beter in contact te komen met uzelf of uw naasten. Diverse professionals bieden zich aan om u te helpen op het tabblad 'Toepassingen in de praktijk' op deze website. 

De professionals zijn geordend op de plaats van waaruit zij werken maar reizen gerust een uur of twee om u te ontmoeten. Sommige professionals leggen uw verhaal vast op audio, anderen helpen u met schrijven/dichten of schrijven voor u uw verhaal op. Anderen interviewen u en schrijven het interview uit. Tenslotte zijn er professionals die werken met creatieve middelen zoals foto's, tekeningen, rollenspelen. De mogelijkheden zijn oneindig maar allen starten zij met het luisteren naar uw wens en uw verhaal. 

14 december 2014

Voor Ypsilon, de familievereniging voor mensen met een naaste met een psychotische kwetsbaarheid, geef ik de schrijfcursus Kom op verhaal. Tijdens deze schrijfcursus schrijf je delen van je levensverhaal. Het doel van de schrijfcursus is middels schrijven komen tot bewustwording en je krachtig voelen. Het is een gemengde groep (ouders / partners / broers/ zussen/ kind van...). Er zijn vier bijeenkomsten in Deventer: 31 januari, 14 februari, 7 maart en 21 maart 2015. De deelnemers van de vorige vier schrijfgroepen waren enthousiast over het schrijven in een groep. Zie ik je 31 januari in Deventer? Meer informatie via Ypsilon

7 december 2014

Nicole Hoeymans, 24 jaar oud en ervaringsdeskundige in de GGZ, heeft een doeboek geschreven om positiviteit te brengen bij anderen. De ondertitel van het boek is: vergroot je zelfvertrouwen, ontdek wie je bent en leer jezelf accepteren. Ze wil mensen laten beleven dat ze uniek zijn en dat ze het verdienen om goed voor zich zelf te zorgen. Het is een prachtig boek! Tip aan schoolmaatschappelijk werkers, jeugdhulpverleners en hulpverleners: breng dit boek onder de aandacht bij jullie jongeren en jong volwassenen en werk eventueel samen het boek door. 

17 oktober 2014

Het boek 'Watertrappelen, ik worstel en ik kom boven' geeft een beschrijving van een vrouw (Bonnie Wijnen) die haar leven leidt op een eigenzinnige manier waarin angstige momenten een eigen plek hebben gekregen. Voordat dit haar lukte heeft ze moeten omgaan met extreme angst voor autorijden op de snelweg. In therapie gaan werd haar teveel en de auteur kwam in een crisis terecht. Hoe ze er weer bovenop kwam is te lezen in haar boek en op haar website watertrappelen zijn haar blogs te lezen. Interessante blogs over o.a. husky farms in Canada en stigma's en ook gastblogs van jongeren over hun angsten. Het boek is te koop via haar website.

4 september 2014

Er zijn nog enkele plekken vrij in de schrijfcursus die ik 20 september verzorg voor Ypsilon, familievereniging van familieleden en naasten van mensen met een psychotische kwetsbaarheid. Er zijn vier bijeenkomsten op de zaterdagmiddag in Utrecht. Ken je mensen die op verhaal willen komen of ben je zelf geïnteresseerd? Geef je op en dan zie ik je zaterdag 20 september. De schrijfcursus gaat sowieso door aangezien we voldoende aanmeldingen hebben. Je hoeft geen lid te zijn van Ypsilon. Meer informatie op website Ypsilon

8 juli 2014

Het Tijdschrift voor Kindermishandeling en Huiselijk geweld is online te lezen. Het gaat in op de kindcheck. De kindcheck is onderdeel van de Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De kindcheck is toegevoegd om meer zicht te krijgen op de situatie waarin kinderen opgroeien. Ook als je kinderen niet behandelt moet je als hulpverlener zicht hebben of een kind van je client zich veilig voelt, veilig is en veilig opgroeit. Je kan meer lezen over de kindcheck hier en je kan ook het verhaal van Kees lezen die vertelt over zijn thuissituatie waarbij zijn vader last had van schizofrenie. Ook is het verhaal van Sammy te lezen die opgroeide met een vader die alcohol verslaafd was. Verhalen Kees en Sammy. 

Lees meer over Sammy via ons eigen Vervolgboek Tien Jaar Later waarin Sammy zijn verhaal vertelt in 2004 en zijn verhaal in 2014.

1 juli 2014

Het vertellen en vormgeven van je eigen levensverhaal blijkt met name voor mensen die in de psychiatrie zijn terechtgekomen een sleutel tot herstel te zijn. Tijdens deze dag (donderdag 25 september) vertellen bevlogen professionals en ervaringsdeskundigen uit de psychiatrie (met hun verhalen) hoe dit gestalte kan krijgen. Zangeres Frederique Spigt laat horen hoe een eigen verhaal kan groeien tot een lied. Het symposium is bedoeld voor professionals en cliënten vanuit de GGZ, lichaamsgerichte therapeuten, geestelijk verzorgers, ervaringsdeskundigen, studenten en andere belangstellenden. Toegangsprijs: 85 euro incl. lunch en BTW. Plaats: Dominicanen klooster te Huissen. Voor cliënten en studenten is reductie mogelijk. Voor aanmelding en meer informatie zie petepronk

24 april 2014

Een oud studente van mij Nelleke Nijhuis heeft voor haar social work opleiding jongeren uit de sloppenwijk van Mathare (Nairobi, Afrika) geïnterviewd over wat de jongeren inspireren. Wat zijn hun krachtbronnen, wie zijn hun voorbeelden, hoe houden ze het vol en waar dromen ze over? De verhalen van deze jongeren heeft ze in boekvorm aan de jongeren terug gegeven. Ze wil een vervolg geven middels het drukken van nog meer boeken en het geven van leermateriaal zoals werkboeken. De jongeren wil ze kosteloos helpen. Help jij mee om het plan van Nelleke te verwezenlijken met een financiële bijdrage? Lees haar plan op 1%club. Ze heeft nog 15 dagen de tijd vanaf vandaag. Bedankt alvast.

3 april 2014

Villa Pinedo heeft een online workshop ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn. In korte films vertellen kinderen (10 - 20 jaar) over hun ervaringen over de scheiding van hun ouders. Ouders worden bewust gemaakt wat er omgaat in het hoofd en het hart van kinderen voor, tijdens en na de scheiding. De workshop duurt zes weken lang en is online te volgen.  Meer informatie en een korte introductievideo van 3 minuten is te zien via villapinedo.

3 april 2014

Stichting Achter de Regenboog Regio West organiseert op zaterdag 22 november en zondag 23 november 2014 een kinderweekend. Het weekend is bedoeld voor kinderen van 6 - 18 jaar die een dierbare hebben verloren vanwege de dood. Het weekend staat dit jaar open voor kinderen uit de provincies Noord en Zuid Holland, Utrecht en Zuidelijk Flevoland. Op zondag kunnen ouders gebruik maken van een seperaat programma. Meer informatie via stichtingderegenboog

16 maart 2014

Lef-magazine organiseert op 25 mei 2014 voor haar leden Lef dag met interessante sprekers. Informatie over de genetische oorspong van verslaving en ervaringsdeskundigen die vertellen over hoe ze hun verslaving achter zich hebben gelaten (Monique Rosier over haar eetverslaving, Herman Brusselmans over zijn alcoholverslaving en Doe Maar drummer Renee van Collum over zijn heroïneverslaving). Kosten 25 euro p.p. Meer informatie via lef-magazine.

17 februari 2014

Ons vervolg op het boek uit 2004 'Het blijven toch je ouders' staat nu online op deze website! Klik hier om naar het boek te gaan.

In de publicatie 'Het blijven toch je ouders, tien jaar later' wordt ingegaan op de ontwikkeling van loyaliteit en identiteit bij jongeren die opgroeien onder moeilijke omstandigheden. Indien iemand opgroeit met een vader en/of moeder die verslaafd is kunnen er vier belemmeringen optreden in de identiteits- en loyaliteitsontwikkeling. 

De vier belemmeringen zijn: het ontbreken van stabiele identiteit van een verslaafde ouder, parentificatie, het voortdurend gefocust zijn op de behoeften van de ouder en een tekort aan aandacht voor de emoties van een kind. De vier belemmeringen worden onderbouwd met theorie, interviews met professionals en ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders. In deze publicatie geven o.a. drie jongvolwassenen weer hoe het nu met hen gaat (ten opzichte van tien jaar geleden) en worden schrijfopdrachten gegeven om een eigen ervaringsverhaal te kunnen schrijven. 


Engelbertink, M.M.J., Den Ouden, F.J., Engelbertink, I.M.C., Beld, A.N. & Stomp, M. (2014). Het blijven toch je ouders, tien jaar later. Gepubliceerd op www.ervaringsverhalen.nl/vervolgboek

12 februari 2014

Voor Ypsilon, de familievereniging voor mensen met een naaste met een psychotische kwetsbaarheid, geef ik samen met Sandra Frolich de schrijfcursus Kom op verhaal. Tijdens deze schrijfcursus schrijf je delen van je levensverhaal. Het doel van de schrijfcursus is middels schrijven komen tot bewustwording en je krachtig voelen. Er is een gemengde groep (ouders / partners / broers/ zussen van...) en er is een groep voor kinderen van mensen met een psychotische kwetsbaarheid of schizofrenie. Er zijn vier bijeenkomsten: 12 april, 10 mei, 24 mei, 31 mei. De vorige twee groepen waren erg enthousiast over de schrijfcursus. Zie ik je 12 april in Utrecht? 

Meer informatie en opgeven via ypsilon.

5 februari 2014

Diana Bergsma zoekt mannen tussen de 35 - 50 jaar oud die mee willen schrijven aan een mannenboek. Zie haar website ontmoeting-met-jezelf en zie op deze site haar vrouwenboek 'Een ontmoeting met jezelf, 18 vrouwen vertellen'.

20 januari 2014

De ervaringsverhalen uit 2004 en uit 2014 van Sammy, Richard en Jacqueline staan nu op de website onder het kopje 'Vervolgboek, tien jaar later'. Hoe gaat het nu met deze jongeren die opgroeiden met een vader en/of moeder die verslaafd was? Tevens doet Alice (50 jaar) haar verhaal. Hoe is haar identiteit ontwikkelt in de loop der jaren onder invloed van het gedrag van haar vader? Tot slot komt Wilma aan het woord. Wilma is de moeder van Richard en Jacqueline. Hoe gaat het met haar?

30 december 2013

In de maanden januari en februari wordt in twee delen het vervolg op het boek ‘Het blijven toch je ouders, ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders’ gepubliceerd op deze website. In deze publicatie ‘Het blijven toch je ouders, tien jaar later’ staan de thema’s identiteit en loyaliteit centraal. Hoe kan je worden wie je bent in verbondenheid met anderen?

Het vervolgboek bestaat uit vier delen. Deel 1 ‘Hoe is het nu met....’ bevat ervaringsverhalen van drie jongeren die tien jaar geleden met hun verhaal in het boek stonden. Het gaat om de jongeren Sammy (30 jaar), Richard (25 jaar) en zijn zus Jacqueline (23 jaar). Ook hun verhaal van 10 jaar terug zal gepubliceerd worden. Daarnaast wordt het ervaringsverhaal van de moeder van Richard en Jacqueline gepubliceerd. Wilma (54 jaar) blikt terug op de afgelopen jaren en vertelt hoe het nu met haar gaat.

Deel 2 ‘De ervaringen van volwassenen’ bevat ervaringsverhalen van volwassen die opgegroeid zijn met een verslaafde vader. De volwassenen vertellen hoe hun identiteit is ontwikkeld in de loop der jaren en hoe hun loyaliteit in relatie tot hun ouders is ontwikkeld.

Deel 3 ‘Zijn wie je bent in verbondenheid met anderen’ bevat een visie op hoe de identiteitsvorming kan verlopen wanneer iemand opgroeit bij een vader en/of moeder die verslaafd is aan alcohol, drugs of gokken. De visie is ontstaan middels de interviews met de jongeren en de volwassenen en interviews met professionals en theorie rondom identiteit en loyaliteit.

Het boek sluit af met deel 4 ‘Schrijf je eigen ervaringsverhaal’. Met behulp van dit deel kunnen jongeren en volwassenen hun eigen ervaringsverhaal schrijven rondom het opgroeien met een vader en/of moeder die verslaafd is of was. Dit deel bevat vragen omtrent loyaliteit en identiteit ten aanzien van het verleden, heden en toekomst. De vragen zijn gebaseerd op de vragen die gesteld zijn tijdens de interviews.

Het boek zal in zijn geheel gratis te lezen zijn. Wij hopen op deze manier zoveel mogelijk jongeren en volwassenen te bereiken die leven met een vader en/of moeder die verslaafd is. Deel 1 en 2 zal gepubliceerd worden in de maand januari en deel 3 en 4 zal gepubliceerd worden in de maand februari. Klik hier voor meer informatie over het eerste boek ‘Het blijven toch je ouders’ (Engelbertink, Den Ouden & Engelbertink, 2004). Via deze blog en via twitter @boekenwebsite zullen wij vermelden wanneer het boek online staat.

Auteurs vervolgboek: Monique Engelbertink, Rianca den Ouden, Irene Engelbertink, Alieke Beld en Melanie Stomp 

7 december 2013

Het FAS project laat de gevaarlijke gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap zien (Foetaal Alcohol Syndroom). Het FAS project geeft daarmee een onbekende ziekte een gezicht middels ervaringsverhalen van kinderen en volwassenen. In eerste instantie richt het project zich op kinderen van 5 tot 15 jaar en hun (pleeg)ouders. Het project bevat onder andere een fotoboek publicatie. Zie het thema verslaving op deze website.

6 november 2013

Johan van de Putte geeft een verdiepende cursus re-membering: identiteit verruimen, verankeren en stappen zetten. Het vindt plaats in Leuven, België op 14 maart 2014. Voorwaarde is het volgen van een cursus Empowerment. Zie voor meer informatie de site narratieve therapie.

6 november 2013

Naar aanleiding van de schrijfcursus voor leden van Ypsilon (familievereniging voor familieleden van mensen met een psychotische kwetsbaarheid) heb ik de volgende elf geschreven:

Schrijfcursus

Wij zaaien

Delen, warmte, reflectie

Dit is een begin...

....oogsten

Het was prettig om deze schrijfcursus te geven en Sandra Frolich en ik zijn dankbaar voor het proces dat bij de cursisten op gang is gekomen.

22 september 2013

Je eigen leven of het leven van een naaste kan je opschrijven en vastleggen in een boek. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om geïnterviewd te worden zodat je levensverhaal, ervaringsverhaal of herstelverhaal wordt vastgelegd op een geluidsband. Het bewaren van het stemgeluid van een persoon kan een belangrijke toegevoegde waarde hebben voor een naaste. Twee professionals die verhalen via geluid vastleggen zijn Gonnie Jansen (zie haar website onderons voor het vastleggen van verhalen in beeld en geluid) en Romanee Rodriguez (zie haar website luisterportretten). Neem een kijkje op hun sites en ontdek de mogelijkheden. Zie het tabblad toepassingen in de praktijk op deze site voor een overzicht van alle professionals die zich bezig houden met het vastleggen van verhalen.

3 september 2013

Eveline van de Putte heeft een boek geschreven met 26 levensverhalen van roze ouderen. Het boek verschijnt in september en komt tot stand door de verkoop van aandelen. Zie haar website eveline van de putte. Tot 16 september heeft ze nog 250 aandelen nodig. De aandelen kosten 5 euro per stuk en is over te maken op 106237578 tnv Empowerment Foundation ovv aandelen Stormachtig Stil.

2 september 2013

'Aan alle gescheiden ouders, leer kijken door de ogen van je kind' is een boek dat op donderdag 12 september. Die dag is het de Dag van de Scheiding. Op het congres 'De gescheiden ouders van de toekomst' zal Marsha Pinedo (een van de auteurs) het eerste exemplaar uitreiken aan Kinderombudsman Marc Dullaert. Locatie: Madurodam Den Haag. Zie ook het thema 'echtscheiding' op deze website. Het boek is vanaf donderdag 12 september te koop.

20 augustus 2013

In de documentaire Dwaas en Deskundig worden Elisabeth (vrouw met diverse psychische diagnoses) en diverse deskundigen geïnterviewd over het slikken van pillen, het geven van diagnoses aan mensen en de invloed daarvan op iemands leven en stigmabestrijding. Zie op you tube de trailer.

18 juli 2013

Ben je een ambitieuze vrouw die werkt? Wil je tips om je carrière niet te laten belemmeren door je eigen angsten en onzekerheden? En wil je tips hoe je je kapitaalmiddel van je vrouwelijkheid kan benutten? Lees dan Vrouw op een apenrots of Lean in! Lees de boeken tijdens je vakantie en voor daarna: werk ze!

11 juli 2013

Samen sterk tegen stigma zoekt mensen met een psychische aandoening die werkzaam zijn bij grote(re) bedrijven en organisaties. Met het project willen ze de bespreekbaarheid van psychische klachten op het werk vergroten en ondersteuning bieden aan werknemers en werkgevers die zich hiervoor willen inzetten.

Twee inspirerende voorbeelden zijn Diederik Weve bij Shell en Marieke Sweens bij de gemeente Leiden, lees hier wat zij doen: samensterktegenstigma

Ben jij zo'n werknemer met een psychische aandoening die daar op het werk open over is of wil worden? Of treed je zelf  liever niet zo op de voorgrond maar weet je wel hoe zij in contact kunnen komen met jouw werkgever om dit onderwerp op de kaart te zetten? Neem contact op met Cobi van Vugt, c.vanvugt@sststigma.nl, 033-3032100 of Dorien Verhoeven, d.verhoeven@sststigma.nl, 06-46163628

1 juli 2013

Voor kinderen van wie een dierbare is overleden: er is nog plaats in het kinderweekend van november bij Stichting Achter De Regenboog West. Zie voor meer informatie het filmpje over het kinderweekend uit 2010. Zie www.adrwest.nl/film.

26 juni 2013

De RIBW Alliantie heeft samen met GGZ Nederland, Federatie Opvang en de LPGGZ twee korte films gemaakt. Het gaat over cliënten die beschermd wonen en bij het RIBW vonden wat ze nodig hadden. Chafik Kilani vertelt hoe hij terechtgekomen is bij het RIBW in Amsterdam en welke dromen hij heeft. Corrie Jonker vertelt haar indringende levensverhaal. Zie de filmpjes op you tube hier (bron: website GGZ Nederland)

24 mei 2013

Voor jongeren waarvan de ouders een bepaalde problematiek hebben zijn diverse boeken verschenen. Op deze site zijn er enkele te vinden:

Kinderen van....... verslaafde ouders: 

Het blijven toch je ouders, Zomaar een kind en Als je eens wist...

Kinderen van....... gescheiden ouders: 

Uit elkaar, Echtscheiding, De hemel bestaat niet, Stiefkinderen en Ik wil niet kiezen tussen papa en mama

Kinderen van....... ouders met autisme: 

FamilieASSpecten en Autisme in het nest.

Tip voor professionals zoals onderwijzers en hulpverleners: leen deze boeken uit aan jongeren aangezien ze zelf niet snel deze boeken gaan kopen.

Indien iemand nog boekentips heeft dan hoor ik dat graag: monique@ervaringsverhalen.nl

22 april 2013

Rianca den Ouden, Irene Engelbertink, Melanie Stomp, Alieke Beld en ik (Monique Engelbertink) zijn druk bezig met het schrijven van het vervolg op het boek Het blijven toch je ouders, ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders. Het boek zal tot nu toe bestaan uit nieuwe verhalen van drie jongeren uit boek 1 (uit 2004). Het gaat om Jacqueline, Richard en Sammy (inmiddels resp. 23 - 25 - 30 jaar). De moeder van Jacqueline en Richard hebben we tevens geïnterviewd. De verhalen worden gekoppeld aan theorie over identiteitsontwikkeling en loyaliteitsontwikkeling en zeven professionals geven hun praktijkervaringen weer over het begeleiden van jongeren en jongvolwassenen. Het boek wordt afgesloten met ervaringsverhalen van twee a drie bekende Nederlanders. We hopen dat we het boek nog kunnen uitbreiden met meer interviews maar we zijn al trots op de omvang van het boek tot nu toe. Via deze site houden we jullie op de hoogte van de voortgang van het boek.

3 maart 2013

Onder het thema levensfasen vind je twee nieuwe boeken. Twee totaal verschillende boeken over twee verschillende tijden. Wat zou het mooi zijn om de beide auteurs met elkaar in gesprek te laten gaan zodat ze leren van elkaars tijdsgeest. Maandag wasdag is een boek met verhalen over vroeger en De wereld aan je voeten is een boek met verhalen van twintigers met twijfels en ambities. Zie levensfasen

23 januari 2013

Rianca den Ouden en Irene Engelbertink en ik gaan een vervolgboek schrijven op het boek Het blijven toch je ouders, ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde ouders. We gaan de elf jongeren (inmiddels 23 - 33 jaar) vragen om opnieuw hun verhaal te delen zodat lotgenoten en andere belangstellenden erkenning, herkenning vinden en leren van hun verhaal. Misschien worden ze wel gestimuleerd om hun verhaal ook te delen met mensen uit hun omgeving. Welke krachten hebben deze inmiddels jong volwassenen en wat heeft hen geholpen de laatste tien jaar om zich in balans te ontwikkelen? Via deze site zullen we jullie op de hoogte houden van de vorderingen van het boek. 

Indien je Bekende Nederlanders kent die opgegroeid zijn met een vader of moeder met problematisch alcohol of drugsgebruik dan hopen we dat jullie contact met ons opnemen via monique@ervaringsverhalen.nl. Wij willen hen graag interviewen en hun verhalen opnemen in ons boek zodat ze een voorbeeldfunctie kunnen vervullen voor alle jongeren in dezelfde situatie.

27 december 2012

Op 26 januari vindt er een werkdag plaats voor schrijfdocenten en andere begeleiders rondom de methode ‘Samen op verhaal’. Er worden ervaringen uitgewisseld over het begeleiden van groepen kwetsbare personen (kwetsbaar is in wezen iedereen maar door een beperking, ziekte of verlies kan het leven extra zwaar worden). De dag vindt plaats in Utrecht o.l.v. Bianca van Basten en Zayneb Hesselink (beiden GGZ ervaringsdeskundigen). Wil je meer weten, neem dan contact met hen via Zayneb Hesselink (n_z_taoumi@ziggo.nl).

21 november 2012

‘Impact van suïcide op GGz-medewerkers’ opent met een 21-tal interviews met personen uit verschillende disciplines binnen de GGz die beroepshalve te maken hebben (gekregen) met gevallen van suïcide. Zij vertellen open en eerlijk over de opgedane ervaringen en over de impact die de gebeurtenissen hadden en hebben op hun dagelijks leven, zowel binnen als buiten de werksfeer. 

De uitgave vervolgt met een aantal beschouwingen over zaken als rouwverwerking, trauma en impact en over de opvang en begeleiding van personen die beroepsmatig met suïcide te maken krijgen. In een afsluitend hoofdstuk komt de auteur met conclusies en aanbevelingen, met daarbij speciale aandacht voor het door hem zelf ontwikkelde KKC-model, dat moet voorkomen dat een confrontatie met de suïcide van een patiënt aanleiding geeft tot psychische klachten. Met een voorwoord van mevrouw dr. Borst-Eilers, oud-minister van VWS (1994-2002), en van de heer prof. dr. Kerkhof, hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zie op deze site het thema professionals.

   Een stichting die zich bezig houdt om suïcide te voorkomen bij mensen is de stichting 113online (voor jongeren en volwassenen). Deze stichting biedt een luisterend oor, hulp en    zelfhulpcursussen voor mensen die denken aan zelfmoord, nabestaanden of professionals. Zie hun site voor informatie, hun telefoonnummer en chatmogelijkheden 113online

11 november 2012

Cadeautip van het jaar: 'Als ik het leven over mocht doen' beschrijft de spirituele bewustwording van een jonge vrouw. Zij heeft de inzichten van mensen die aan het einde van hun levens waren verwerkt in vijf levenslessen. De spijt top 5:

1. Had ik maar de moed gehad om trouw te blijven aan mezelf, in plaats van aan de verwachtingen van andere te voldoen.

2. Had ik maar minder hard gewerkt.

3. Had ik maar de moed gehad om mijn gevoelens te uiten.

4. Was ik mijn vrienden maar niet uit het oog verloren.

5. Had ik mezelf maar wat meer geluk gegund.

Kortom dit boek is een aanrader. Het is vlot en humoristisch beschreven en leerzaam. Zie het thema levensfasen op deze site.

31 oktober 2012

Op zondag 18 november van 10.30 - 17.00 uur viert Cinementaal haar 10-jarig jubileum met hele mooie films en interessante sprekers over veerkracht en positieve psychologie. Een echte aanrader deze dag. De dag wordt georganiseerd in samenwerking met de universiteit Twente. Sprekers zijn o.a. Prof. dr. Ernst Bolhmeijer (hoogleraar leerstoel positieve psychologie) en drs. Joost van den Heuvel Rijnders (docent boeddhistische levensbeschouwing). Plaats: Concordia Enschede. Kosten: 40 euro. Meer informatie via cinementaal

19 oktober 2012

Zaterdag 3 november kunnen vrouwen een workshop Prachtvrouwen volgen. In een groep van acht vrouwen ga je je eigen levensverhaal schrijven (of een start maken) in maximaal 3000 woorden. De bedoeling is om te komen tot een boek met 50 portretten van Prachtvrouwen. Het vindt plaats in Den Haag van 13.45 - 17.15 uur. Kijk voor meer informatie op de blog van Saskia en Jolly en geef je op: prachtvrouwen

12 oktober 2012

Je hebt kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP'er), je hebt kinderen van verslaafde ouders (KVO'ers) en je hebt kinderen die zorgen voor hun psychisch zieke en/of lichamelijk zieke ouder (jonge mantelzorger). Maar waarom zou je ze niet Survival Kid noemen?

Een geweldige naam waar een website aan verbonden is. Indigo en GGZ Drente hebben een website gemaakt om een steuntje in de rug te bieden voor kinderen die opgroeien met een vader, moeder, zus of broer met een psychische en/of verslavingsprobleem. Het is bedoeld voor jongeren van 12- 24 jaar en zij kunnen zich registeren met een fictieve naam. Er zijn blogs, ervaringsverhalen, stellingen, polls, oefeningen en een chatroom. Kortom spreekt het voort en kijk op de site survivalkid. Voor boeken geschreven voor en door survival kids kijk onder het thema mantelzorgers op deze site of kijk naar het boek Het blijven toch je ouders.

2 oktober 2012

'Verslaafd aan jou' is een project van de medewerkers van de Alcohol- en Drugs Infolijn van het Trimbos-instituut. De medewerkers besloten in het kader van het 15-jarig jubileum van de infolijnen aandacht te vragen voor de moeilijke situatie van mensen uit de omgeving van een verslaafde. Deze groep staat nauwelijks in de belangstelling maar heeft wel te maken met isolement, onbegrip en andere problemen. Bij deze groep bestaat een grote behoefte aan ondersteuning. Het project ging op 13 februari, de dag voor Valentijn, van start. Op 1 november bereikt het met de première van de film, het debat, de folder 'Een verslaafde in huis' en een speciale website een voorlopig hoogtepunt.

 Tijd en plaats: Première en debat vinden plaats van 14.00 uur tot 16.00 uur op het Trimbos-instituut te Utrecht, in aanwezigheid van partners, betrokkenen en professionals. Meer informatie via Trimbos.

1 oktober 2012

Stichting Agora (landelijk ondersteuningspunt palliatieve zorg) zoekt deelnemers voor haar onderzoek naar het cliënten en naastenpersectief van mensen met GGz problematiek die ongeneeslijk ziek zijn. Komt u in aanraking met deze groep cliënten/patiënten? Neem dan contact op door een mail te sturen naar n.zaghouli@anes.umcn.nl

5 september 2012

Het televisieprogramma JONG zoekt jongeren die zich herkent in een van onderstaande teksten: 

Wat doe jij als jij iets ingrijpendst hebt meegemaakt maar niemand lijkt je te begrijpen? Of er misschien niet iets van weet? Of wat als je je schuldig voelt? Of wanneer je juist hulp nodig hebt van vrienden en familie? 

Dan kun je terecht in het vernieuwde JONG! Manuel Venderbos ontmoet in JONG jongeren (ongeveer 15- 35 jaar) met een bijzonder verhaal. Door middel van een belangrijke stap te nemen, een speech voor familie en vrienden in de studio, hopen zij voorgoed af te kunnen rekenen met het verleden.

Herken jij je in bovenstaande en kun je de hulp van JONG gebruiken? Mail de redactie van JONG dan via jong@eo.nl. Heel veel succes!

1 september 2012

Vanaf eind augustus stuurt Jose Franssen met enige regelmaat naar belangstellenden berichten over het werken met levensverhalen. Dat zijn mededelingen, boekbesprekingen, citaten, teruggevonden knipsels en artikeltjes, misschien lezingen die ze ooit gaf. Het zal een soort potpourri van allerlei wetenswaardigheden zijn over het werken met levensverhalen en de methodiek van het werken met de verhalen. Ik heb het eerste snipperbericht gelezen en ik verheug me nu al op de tweede. Je kan je opgeven via haar website josefranssen. Vanaf januari begint ze ook een project rondom de methodiek van het werken met levensverhalen. Kortom zeer interessant voor iedereen die werkt met levensverhalen.d

28 augustus 2012

In de week van het schrijven zijn er in Nederland en in Vlaanderen honderden schrijfactiviteiten. Een verzameling daarvan is te zien op de website van schrijvenonline

Speciale aandacht wil ik schenken aan de online schrijfopdrachten "Ik kom luisteren" van Monica Boschman. In deze schrijfreis krijgen deelnemers 15 weken op rij per e-mail schrijfopdrachten bij de film As it is in heaven. Deze film roept je op te luisteren naar je innerlijke stem en je eigen dirigent te zijn. Elke week heeft een eigen thema en past bij een van de hoofdstukken uit de film. Deelnemers schrijven dagelijks over hun leven, hun dromen en hun ervaringen. Bij het project hoort een weblog, waarop filmpjes en liedjes staan die een rol spelen in de schrijfopdrachten. "ik kom luisteren' is een vorm van zelfonderzoek en heeft nauwe relaties met biografisch schrijven (kosten 75 euro).  Zie de website van schrijvenonline of mbcommunicatie

19 juli 2012

Op you tube is de film te zien van een gesprek dat Gonnie Jansen had met Annemarie de Vries getiteld 'Levendig en vrij sterven'. Het hele interview is ook te zien op de website van Gonnie Jansen www.onderons.nu. Het is het tweede gesprek dat Gonnie had met een ongeneeslijk zieke die vertelt over de naderende dood. Een trailer van het eerste gesprek 'Een doodgewoon gesprek' is ook te zien op you tube. Gonnie wil graag een serie maken van dit soort gesprekken en zoekt subsidie hiervoor. Iedereen die haar van dienst kan zijn kan reageren via gonniejansen@onderons.nu.

8 juli 2012

Om cliënten gebruik te laten maken van hun (veer-) kracht is er tegenwoordig een fotomethodiek. Binnen de methode 'Kijk mij Nou! Herstel in beeld' wordt er gewerkt aan de veerkracht en de krachten van een client. Begin juni verscheen het fotoboek Kijk mij nou! waarin 15 patiënten zijn geportretteerd. Ze tonen op de foto's hun wensen, hun talenten, hun plekken met bijzondere herinneringen. Ingrid Bogert, Jan Sitvast en Guido Bogert hebben Herstel4u opgericht. Meer informatie op hun website herstel4u.  

29 juni 2012

Op deze website bespreek ik geen boeken die met name gaan over medische zaken. Voor het boek 'Het ziet er allemaal goed uit' wil ik wel een uitzondering maken. In dit boek vertelt een moeder haar verhaal waarin artsen aangeven dat alles goed is me haar pasgeboren baby maar dat de intuïtie en het verhaal van de moeder serieuzer genomen had mogen worden. Een aanrader dus voor iedereen die zich hierin interesseert of voor iemand die mogelijk in dezelfde situatie heeft gezeten. Ik denk dat we veel respect moeten hebben voor de medische wetenschap in Nederland waar je erg veel vertrouwen in kan hebben maar je moet zelf altijd blijven nadenken en de vinger aan de pols houden! Zie bol.com voor meer informatie. 

3 mei 2012

Je Ouders in de Lik is een reality tvserie, waarin jongeren van gedetineerde ouders, gesteund door ervaringsdeskundige Claudia Schoemacher, voor het eerst aan hun vader of moeder in de gevangenis hùn kant van het verhaal vertellen voor de camera.

Claudia bereidt samen met de jongeren dit gesprek voor en is aanwezig als ‘steuntje in de rug’ tijdens het gesprek met de ouder in de gevangenis. Soms is het nodig dat zij het gesprek op gang helpt, of 'vertaalt' voor de ouder wat er door de jongere heengaat. 

Ik vond de eerste uitzending boeiend om naar te kijken. Het lijkt me zeer nuttig voor deze kinderen om een meer open gesprek te krijgen met hun vader of moeder. Een goed initiatief van Claudia Schoemacher. Of het perse op televisie moet is een tweede maar wellicht helpt een televisieprogramma om een sneeuwbaleffect op gang te krijgen. Zie ook het thema detentie op deze site waar het boek te vinden is met het verhaal van Claudia zelf.

29 april 2012

Veertien jongeren met een ernstige psychische stoornis zijn uitgebreid geïnterviewd. Hun verhalen zijn gebundeld in Goed bezig! De jongeren vertellen openhartig over hun ervaringen met psychiatrie, hulpverlening, opleiding en werk. Ze laten zien dat ze goed bezig zijn: ze zijn gemotiveerd om een opleiding te volgen en/of te werken. Vanwege hun arbeidsbeperkingen gaat dit met vallen en opstaan, maar ze zetten door. Het zijn jongeren om een voorbeeld aan te nemen. Doel van het de makers (Landelijk Platform GGz) is professionals in de GGZ op te roepen vroegtijdig in de behandeling aandacht voor opleiding en werk centraal te stellen. Het boek is gratis te downloaden via platformggz en via fondspsychischegezondheid te bestellen voor 10 euro.

2 april 2012

Het boek 'Aan mijn jongere ik, openhartige brieven van bijzondere Nederlandse vrouwen' is een prettig boek om te lezen en inspireert. 33 Nederlandse vrouwen hebben de opdracht gekregen om een brief aan zichzelf te schrijven met een boodschap die ze op jongere leeftijd goed hadden kunnen gebruiken. Het boek lijkt mij heel geschikt voor meiden rond de 18 jaar die nog aan het zoeken zijn over hoe het leven er voor hen uit zou kunnen zien en die wellicht zoekende zijn naar wat ze nu wel of niet kunnen met hun toekomst. Maar ik vond het zelf ook interessant om te lezen hoewel ik de veertig nader. Omdat er 33 verhalen zijn zijn er altijd wel verhalen die je aanspreken. Sommige vrouwen zijn naar mijn idee te veel aan het opsommen wat ze allemaal bereikt hebben maar afgezien daarvan is het boek echt een aanrader voor iedere vrouw (maar lees het gerust ook als je man bent). Zie het thema levensfasen voor meer info over het boek en om het te bestellen via bol.com.

18 maart 2012

'Gekkenwerk. HEE in de psychiatrie' is de titel van de documentaire over Herstel, Empowerment en Ervaringsdeskundigheid die op 3 april in premiere gaat. In 'Gekkenwerk' vertellen vijf HEE docenten, allen ervaringsdeskundig als psychiatrisch patiënt, en twee prominente psychiaters over de psychiatrische sector en de positie en bejegening van psychiatrische patiënten. Meer informatie via de site van het Trimbos en opgave via Wilma Boevink wboevink@trimbos.nl

25 februari 2012

Kimberly een meisje van 18 jaar heeft een gedichtenbundel uitgegeven. De gedichten gaan onder andere over haar vader die verslaafd is aan alcohol. Kijk op de website van boekscout om de bundel van 12,95 te bestellen. Kimberly heeft ook meegewerkt aan de studiedag van Trimbos Verslaafd aan jou. Op die middag heeft ze gechat met andere jongeren. Kijk ook op de site verslaafdaanjou. De website is bedoeld voor mensen die iemand kennen die verslaafd is (hiervoor moet je lid zijn van facebook).

25 februari 2012

Het levensverhalen lab is een online kenniscentrum van de Universiteit Twente en is sinds januari in de lucht. Je vindt er informatie over cursussen, trainingen, onderzoeksresultaten en columns over narratieve psychologie. Ze zijn gestart met een online onderzoek naar de toekomstverhalen van mensen. Het toekomstverhaal heeft als doel de gezondheid van mensen te bevorderen. Je kan je verhaal inzenden. Ook kan je een herinnering doneren. Kortom een interessant kenniscentrum en een boeiende website. Kijk op levensverhalenlab

15 februari 2012

Voor het Stolpersteine project is de Synagoge in Enschede op zoek naar vrijwilligers die een bijdrage willen leveren aan het onderzoek naar slachtoffers van de nazi vervolging. Het doel is om zowel in de archieven als via nabestaanden zoveel mogelijk informatie over de slachtoffers te verzamelen. In samenwerking met de Volksuniversiteit Enschede zal een cursus worden ontwikkeld om de vrijwilligers te trainen in het doen van archief onderzoek en/of het interviewen van nabestaanden. De nabestaanden wonen verspreid over heel Nederland. Voor meer informatie kun je mailen met info@synagoge-enschede.nl.

27 januari 2012

* Inspireert je broer je om meer te durven? * Wat is er zo ontzettend leuk aan je zus, en tegelijkertijd lastig? * Wat moeten andere mensen eens en voor altijd weten?

 Schrijfster Anjet van Dijken, zelf zus van een blinde en geestelijk gehandicapte broer, is bezig met een Brussenboek: een boek voor en door broers en zussen van kinderen met iets (stoornis of aandoening). Mail haar! Stuur je mail naar jetalert@live.com. Bedankt! Volg haar via @JETALERTE

NOG SPECIFIEKER zoekt ze VOLWASSEN BRUSSEN*) (25+) met een: * gelovige achtergrond: christelijk, islamitisch of hindoestaans (vragen als: wat was de invloed van je geloof vroeger en nu?) of * eigen zorgintensief kind (vragen als: hoe anders sta je er in door je ervaring met je broer of zus?) Kijk op haar website: koningskinderen

Bij de volwassen brussen is ze met name geïnteresseerd in de invloed van het hebben van je broer of zus op loopbaan keuzes (werk je 120% of heb je ook nog een zorg daarna? en heeft je dat voor keuzes gesteld? maar ook: ben je altijd op zoek naar een baan die zin geeft?) en keuzes in je leven (ivm kiezen van je partner, hebben van kinderen, contact met familie, etc).

9 januari 2012

Deze maand is het boek 'Veerkracht, herstelverhalen vanuit drie perspectieven' verschenen bij Boom Lemma uitgevers. Aan het boek hebben mijn collega's van Saxion Lectoraat GGZ en ik met plezier gewerkt. Met name Resi Oberauer heeft een belangrijke bijdrage geleverd aangezien het onderwerp van dit boek haar onderwerp was voor haar masterthesis (Saxion). Resi bedankt voor je inzet!

Wij hebben zes (ex-) cliënten geïnterviewd over hun leven met hun psychische aandoening. De veerkracht die ze daarbij lieten zien was indrukwekkend. Hun herstelverhaal is op papier gezet en daarnaast hebben we gevraagd aan hen of wij een naaste mochten interviewen en een van hun hulpverleners. Het geheel levert zes herstelverhalen op gezien vanuit drie perspectieven. Erg boeiend om ieders kijk op het herstel te horen. Ik vind het erg belangrijk dat er meer oog is voor de rol die familieleden spelen en kunnen spelen in het leven van iemand die psychische problemen heeft. 

Ik hoop dat het boek zijn weg vindt naar iedereen die te maken heeft of heeft gehad met psychische problemen. Graag hoor ik jullie reacties via twitter, linkedin of via de mail via deze site (monique@ervaringsverhalen.nl). Het boek staat op deze site onder het thema 'psychische aandoeningen allerlei'. Van daaruit kan je het bestellen via bol.com. 

8 januari 2012

De website Kopstoring is een website voor jongeren waarvan de ouders last hebben van psychische problemen zoals depressie, psychose, borderline of verslavingsproblemen. Je kan er verhalen lezen en je eigen verhaal opsturen (met of zonder je echte naam erbij). Ga naar kopstoring.nl

In januari start een onderzoek naar de online groepscursus van Kopstoring. Dat wordt uitgevoerd door de Universiteit van Maastricht en het Trimbos-instituut. Zij willen onderzoeken wat jongeren aan de cursus hebben. Wil je meedoen aan de cursus en aan het onderzoek? Als je meedoet aan de cursus ontvang je een tegoedbon van 10 euro!

30 december 2011

Welke effecten heeft het op ouderen als zij hun eigen levensverhaal schrijven? Thijs Tromp heeft hier zijn promotie onderzoek aan gewijd. Hij voert een pleidooi om life review in te zetten als middel in de zorg. Dat idee kan ik alleen maar toejuichen, ik ga zeker het boek lezen. Het boek bevat een beschrijving van de opkomst en verspreiding van life review en een doordenking van de relatie tussen ouderdom, zingeving en het levensverhaal. Een theoretisch model van de verhalende constructie van zin biedt het kader voor de analyse van 129 levensverhalen. Het boek sluit af met een theologische duiding en concrete aanbevelingen om life review op een adequate manier in te zetten in de zorg voor ouderen. Meer informatie over het boek op deze site onder het thema 'narratief werken'.

28 december 2011

Op de website van Stichting Audaz kun je ervaringsverhalen lezen van mensen die zijn uitgetreden bij de Jehova's Getuigen. Audaz betekent in het Portugees 'onverschrokken en moedig'. De stichting kan je bijstaan en hulp bieden voor en na het uittreden. Zie hun site www.audaz.eu

12 december 2011

Tip: inspireer familie en vrienden door een boek te kopen rondom levensfasen (lees de ervaringen van 30'ers, 40'ers, 50'ers, 60'ers, 80'ers of zelfs eeuwelingen van 100 jaar!). Zie het thema levensfasen op deze site.

6 december 2011

Anjet van Dijken zoekt eerlijke en inspirerende verhalen van broers en zussen van iemand met een handicap, stoornis of ziekte. Welke weg heeft de zus of broer afgelegd en hoe hebben zij hun leven in combinatie met de zorg voor hun broer of zus ingevuld? Meer informatie en je aanmelden kan via www.koningskinderen.wordpress.com of jetalert@live.com. 

Via haar site kom ik tevens op de site van Lotje & co, de stichting voor ouders van zorgintensieve kinderen. Zij proberen ouders handvatten te geven om hun mogelijkheden die ze hebben te vergroten. Stichting Lotje & co heeft als doel om deze ouders een plek van herkenning, verkenning en erkenning te bieden. Zie www.lotjeenco.nl

1 november 2011

Op 18 november 2011 zal de website www.patientervaringsverhalen.nl worden vernieuwd. Deze website wil uw gids worden in ziekten en de lotgenotenboeken weergeven die voorhanden zijn. Zij richten zich zowel op medische ziekten als op psychische ziekten. Op hun website vind je informatie en een uitnodiging om bij de lancering van de vernieuwde website aanwezig te zijn. Plaats: Universiteit voor Humanistiek te Utrecht. Tijd: 15.00 - 17.00 uur.

21 oktober 2011

Jack Wouterse speelt in de monoloog Slaaf (Ro Theater). Jack Wouterse is vaste acteur van het Ro Theater en heeft een ingrijpend jaar achter de rug: vorig jaar vertrok hij voor zes weken naar Schotland om af te rekenen met een reeks verslavingen (het toneelstuk is geschreven door Oscar van Woensel). 

Voor speeldata zie de site van Ro Theater in Rotterdam (speeldata tot 26 mei 2012).

12 oktober 2011

Between the Bars is een website waarop gevangenen uit heel de VS een blog kunnen beginnen. Vrijwilligers scannen de brieven of typen het over als het slecht leesbaar is. Als bezoekers van de website reageren, worden de reacties uitgeprint en per papieren post naar de gevangene gestuurd. De datum waarop je reactie zal worden gestuurd naar de gevangene staat erbij en je kan zo anoniem als je wilt je reactie sturen (je moet eerst inloggen waar je je naam en wachtwoord kiest). Het initiatief om dit op te zetten ligt bij studenten (Massachusetts Institute of Technology). 1 procent van de volwassen bevolking (2,3 miljoen mensen) zit achter de tralies in de VS. De positie van gevangenen als ze vrij komen is zorgwekkend. Ze kunnen als ze vrij komen moeilijk een baan krijgen, vaak mogen ze niet stemmen en ze krijgen geen toegang tot allerlei basisvoorzieningen (Trouw, 12 oktober 2011). Een geweldig initiatief deze blog! Zie betweendebars.org

10 oktober 2011

Er is een nieuwe website sinds september 2011 en gaat over angst en dwang. Er staan veel filmpjes op en ervaringsverhalen van zowel jongeren als volwassenen (waaronder bekende Nederlanders). Ook kun je je eigen ervaringsverhaal achter laten. Het lijkt voornamelijk voor jongeren bedoeld maar niemand zal je leeftijd checken.....zie stopjeangst.nl

9 oktober 2011

De Amerikaanse onderzoeker Gary Lewandowski liet proefpersonen die in de voorgaande drie maanden een gebroken hart hadden, drie dagen achtereen een kwartier tot een half uur schrijven over de positieve aspecten van de verbroken relatie. Andere proefpersonen schreven over de negatieve gevolgen ervan, of over een neutraal onderwerp. De eerste groep ervoer meer positieve emoties (zoals opluchting, zelfvertrouwen, optimisme, dankbaarheid en wijsheid) dan de twee andere groepen. Zet dus op papier hoe fijn het is om het huis weer voor jezelf te hebben, en hoe spannend het is om nieuwe mensen te leren kennen (Promoting positive emotions following relationship dissolution through writing, The Journal of Positive Psychology, januari 2009, in: Psychologie Magazine, mei 2011).

14 september 2011

Professionals kunnen je helpen om jouw levensverhaal of ervaringsverhaal op te schrijven. Of zij schrijven jouw verhaal op of leggen het vast op audio. Onder het tabblad 'Toepassingen in de praktijk' op deze site is te lezen welke professionals er zijn en waar ze werkzaam zijn. Een voorbeeld ervan is Kees Haak. Kees Haak verzorgt workshops op Terschelling. 1. Schrijf je levensverhaal. 2. Creatief schrijven. Iedere tweede helft van de maand op vrijdagavond, zaterdag en zondag. Andere dagen in overleg. Informatie is te krijgen via k.haak@wxs.nl en 06-20018284 of twitter @haaksteen. Succes met schrijven!

27 juli 2011

Over ieders leven valt veel te vertellen en dus te schrijven. Veel mensen zouden graag hun herinneringen op papier zetten maar waar begin je? En hoe schrijf je het zo op dat het ook voor anderen leuk is om te lezen? Willy Hilverda heeft een digitale cursus Schrijven over je leven ontwikkeld. De cursus bestaat uit acht lessen met inspirerende schrijfopdrachten per e-mail en je krijgt feedback op het huiswerk dat je maakt. Kosten 119 euro. Meer informatie via de website Schrijfatelier Vredehof (mail willy.hilverda@worldonline.nl).

13 juni 2011

Op deze site vind je geen boeken met medische ervaringsverhalen, herstelverhalen of levensverhalen. In deze blog wil ik er toch eentje noemen. In het boek 'Ze dachten dat het psychisch was, het verhaal van Nienke' schrijft de moeder van Nienke over medische missers, over de lange weg naar de diagnose (een zeldzame hersentumor) en over Nienkes gevecht op leven en dood die ze uiteindelijk verliest. Niet alles zit 'tussen de oren' en roep niet te snel 'het zal wel psycho-somatisch zijn'. Hopelijk blijft elk hulpverlener samen met zijn cliënt zoeken naar de juiste diagnose zodat een patiënt geen cliënt wordt. Hier een link naar bol.com en het boek met het verhaal van Nienke.

1 juni 2011

Vanwege de 5000e bezoeker op mijn site heb ik begin juni 2011 een twitteraccount geopend @boekenwebsite (username is ervaringsverhalen.nl).

3 april 2011

Veel mensen met depressieve gevoelens zijn bitter over wat het leven hen heeft gebracht. In een door Twentse psychologen ontwikkelde cursus leren zij om ook over positieve gebeurtenissen in hun leven te schrijven. Het onderzoek maakt deel uit van een promotieonderzoek over de effecten van autobiografisch schrijven. Uit dit onderzoek onder ruim tweehonderd deelnemers blijkt dat bij meer dan de helft de depressieve klachten na afloop van de cursus waren verdwenen. Ook negen maanden later waren zij nog klachtenvrij. Omdat van een groep cliënten die de cursus niet had gevolgd, in dezelfde periode maar een kwart herstelde, concludeert Bohlmeijer dat de cursus Op verhaal komen een effectief preventief middel is voor mensen met mild depressieve klachten. Lees meer op psy.nl.

16 maart 2011

Het pad ontstaat als je erop loopt. Deze uitspraak (waar ik de bron niet van ken) sluit naadloos aan bij mijn ervaring over het maken van deze site over ervaringsverhalen, herstelverhalen en levensverhalen. Mensen houden me op de hoogte van de projecten waar ze mee bezig zijn en vertellen me over de boeken die ze lezen of schrijven. Bij deze hartelijk dank daarvoor en schroom niet om me te mailen met inspirerende tips. De Boekenweek 2011 zet het levensverhaal ook centraal. Dit onder het motto Curriculum Vitae - Geschreven portretten. Een thema dat natuurlijk precies past bij alle boeken die op deze site zijn geplaatst. De Boekenweek 2011 vindt plaats van woensdag 16 maart t/m zaterdag 26 maart. Kader Abdolah schrijft op verzoek van de Stichting CPNB het Boekenweekgeschenk 2011. Abdolah (Iran, 1954) maakte zich op latere leeftijd de Nederlandse taal eigen en zijn werk behoort inmiddels tot de top van de Nederlandse literatuur. Zie de site boekenweek

7 maart 2011

Het volgende gedicht heet 'Autobiografie in vijf hoofdstukken' en je kan er lang over nadenken. Het gedicht zal voor iedereen herkenbaar zijn (Portia Nelson, geciteerd in Charles L. Whithfield, 1989):

1) Ik loop door een straat. Er is een diep gat in het trottoir. Ik val erin. Ik ben verloren....ik ben radeloos. Het is mijn schuld niet. Het duurt eeuwig om een uitweg te vinden.

2) Ik loop door dezelfde straat. Er is een diep gat in het trottoir. Ik doe alsof ik het niet zie. Ik val er weer in. Ik kan niet geloven dat ik op dezelfde plek ben. Maar het is mijn schuld niet. Het duurt nog lang voordat ik eruit ben.

3) Ik loop door dezelfde straat. Er is een diep gat in het trottoir. Ik zie dat het er is. Ik val er weer in...het is een gewoonte. Mijn ogen zijn open. Ik weet waar ik ben. Het is mijn schuld. Ik kom er direct uit.

4) Ik loop door dezelfde straat. Er is een diep gat in het trottoir. Ik loop eromheen.

5) Ik loop door een andere straat.

16 januari 2011

Gratis Internetproject 2011: een jaarcursus levensverhalen schrijven
52 oefeningen om puzzelstukjes uit je eigen levensverhaal te vinden

José Franssen werkt zo’n 30 jaar met mensen en hun levensverhalen. Ze gaat je helpen met het schrijven van jouw eigen levensverhaal. Elke week publiceert ze een uitgebreide schrijf (of vertel)oefening rond het eigen levensverhaal op haar website. In verschillende stappen zal elke oefening leiden naar het vertellen van of het vastleggen van een mozaïekstukje uit het eigen levensverhaal. Kijk voor de oefeningen op haar website joséfranssen.