Over de site

Deze site biedt ten eerste een overzicht van boeken en websites met levensverhalen, ervaringsverhalen en herstelverhalen. De verhalen zijn gericht op: 

  • een gebeurtenis die als indrukwekkend is ervaren (bijvoorbeeld echtscheiding, verlies van een dierbare of topsporter zijn);
  • een psychiatrische aandoening (bijvoorbeeld depressie of psychose);
  • een verslavingsprobleem (bijvoorbeeld alcohol- of drugsprobleem).

Ten tweede zijn op deze site tips te lezen voor het schrijven van je eigen verhaal (jongeren en volwassenen). De site wil iedereen stimuleren om boeken met (levens)verhalen te lezen, zijn eigen verhaal te schrijven en eventueel te delen met zijn naasten. Onder het thema 'autobiografisch schrijven' zijn relevante boeken en websites te vinden.

Ten derde is er voor studenten en professionals informatie opgenomen over het werken met (levens)verhalen (zie tabblad 'over narratief werken'). Onder het thema 'narratief werken' zijn boeken opgenomen over het professioneel werken met verhalen. Deze site wil tenslotte een platform bieden voor activiteiten en ontwikkelingen op het gebied van autobiografisch schrijven en narratief werken.

Indien je een boek, website, activiteit, training of symposium hier onder de aandacht wil brengen neem dan contact op met de maker van deze site.

Ervaringen lezen

Het overzicht van de diverse verhalen kan behulpzaam zijn voor iedereen die graag ervaringen wil lezen van anderen vanuit persoonlijk belang of professioneel belang (bijvoorbeeld studenten social work, studenten gedragswetenschappen of hulpverleners). Zo kan een student voordat hij op stage gaat eerst een boek met ervaringsverhalen lezen zodat hij meer weet over de belevingswereld van cliënten en/of de familieleden en vrienden van de cliënten. Een hulpverlener kan een boek met verhalen uitlenen aan zijn cliënten. Cliënten weten soms niet dat er een verhaal met betrekking tot hun thema gepubliceerd is. Soms ervaren ze een drempel om het boek te bestellen of het boek is te duur.

Deze site is partner van online boekenwinkel www.bol.com zodat men in alle rust het juiste boek kan uitzoeken en relatief anoniem kan bestellen. De boeken worden bij je thuis bezorgd.